Marcel Olde Rikkert Mixed Dutch/ English High Lights

Marcel en Ticho, 2019

Bijdrage aan VOX, Radboud Universiteits periodiek Mei 2019

Marcel en Ticho

“Ik moest op bezoek bij de fokkers. Ze wilden me keuren, kijken of ik wel hondwaardig was. Mijn dochter wilde dertien jaar geleden per se een Spaanse waterhond. Nadat ze samen met mijn vrouw Ticho had uitgekozen, moest ik als man des huizes óók nog ten tonele verschijnen. Gelukkig werd ik goedgekeurd.

Ik heb altijd huisdieren gehad. Als kind had ik een hond, later een hamster. Er zijn veel studies gedaan naar de effecten van huisdieren – zeker van honden. Een hond is een medicijn tegen het minder goed oud worden, zo blijkt. Mensen met honden wandelen meer, waardoor ze automatisch meer buiten komen en in beweging blijven. En een hond biedt echt gezelschap. Dat is toch anders dan een goudvis. Honden geven je liefde terug, ze discrimineren nooit. Het maakt niet uit hoe oud of gebrekkig je bent, ze blijven je trouw.

Spaanse waterhonden zijn van nature actief – het zijn echte werkhonden. Vroeger namen we Ticho daarom wel mee op fietstochten. We hadden zelfs zo’n karretje naast de fiets, waar hij in kon zitten als hij moe werd. Inmiddels doen we dat niet meer, maar Ticho en ik gaan elke ochtend samen een rondje hardlopen. Een kwartiertje richting de kloostertuin, en dan weer terug naar huis. De eerste jaren liep Ticho altijd voorop, rende hij alle kanten uit. Nu is hij dertien – voor zijn doen bejaard. Ik loop expres wat langzamer. Op elk hoekje wacht ik even op hem.

Dat sportieve en sociale is denk ik waar we elkaar in vinden. Ticho is zachtaardig en vriendelijk. Dat probeer ik ook te zijn. Als geriater vind ik dat belangrijk. Je moet echte interesse tonen, de tijd nemen om te horen wat mensen bezighoudt.”

 

Marcel Olde Rikkert (56) is hoogleraar Geriatrie. Ticho is een Spaanse waterhond

"Oost, West, Thuis zorgen we het best." Column in "Zilver" Preprint Juni 2019

Dhr De Bruijn (Foto met toestemming gemaakt en gebruikt)

Nederland scoort al enkele jaren op rij de beste kwaliteit van zorg volgens een Europees patiëntenpanel. Ook de ouderenzorg vinden ze top. Zittend op die top vergeten we snel hoe goed we het hebben. De toenemende agressiviteit van patiënten in spreekkamer en op spoedeisende hulp getuigt van die vergeetachtigheid. Waarmee ik niet wil zeggen dat patiënten hulpverleners niet moeten aanspreken als de zorg beter kan. Nee, ik heb problemen met Hugo Borst en Geert Wilders types, die gemakkelijke kritiek leveren op de ouderenzorg om zelf maar te kunnen scoren. Laat ze eens om zich heen kijken naar andere landen.
Een klein stukje naar het oosten in Duitsland is de ouderenzorg al duidelijk minder van kwaliteit. Een Duits bestuurder van een zorgverzekering gaf het zelf toe, toen hij me uitnodigde een symposium voor hem te organiseren. We zouden de Hollandse ouderenzorg als het goede voorbeeld moeten laten zien. De oudere oosterbuur heeft bijvoorbeeld veel minder goede thuiszorg. 
In het weekend zijn ouderen wel goed genoeg om ziekenhuisbedden te vullen, maar daarna staan ze weer met lege handen thuis.
Nog iets oostelijker hebben de miljoenen oudere Chinezen het vele malen slechter dan wij. Een delegatie uit China die op onze afdeling te gast was, gaf onbeschaamd hun zorgvisie weer: “We willen ze vooral rustig houden, zonder al te veel medicijnen voor te schrijven.” Vervolgens vroegen ze meteen of ik nog een goede tip had voor een geneesmiddel dat beter werkte dan de chemische dwangbuis die ze nu gebruiken…. De boodschap was overduidelijk: het is oppassen geblazen voor senioren, als de Chinezen de wereld gaan veroveren.
In het Zuiden is het al niet veel beter. Tijdens mijn recente verlof in Marokko zag ik talloze ouderen
  bedelend langs smalle straatjes. Een AOW is er niet en op een pensioen hoeven de meeste oude Marokkanen
ook niet te rekenen.
Het Westen dan? In Engeland is de gezondheidszorg vergeleken met Nederland spotgoedkoop. Maar daar moet je dan ook niet om thuiszorg op maat vragen. Deze wordt mondjesmaat verstrekt. Men zoekt het meer in kliniekjes in de wijk. En verpleeghuizen zijn vrijwel allemaal dure privé
instellingen, zonder veel overheidscontrole.
Het kan ook anders. Onlangs zijn mijn ouders van 98 en 95 jaar naar een nieuw woonzorg appartement verhuisd, omdat ze inmiddels toch wel zorgbehoevend zijn. Hun verdriet dat ze als oude bomen nog verplaatst moesten worden was groot en bezorgde mijn vader nachtmerries. Gelukkig wennen ze nu, niet op de laatste plaats door de warme zorg die goedlachse Twentse verpleegkundigen en verzorgenden bieden. Er is zeven keer 24 uur vakkundige en vriendelijk zorg beschikbaar als ze die nodig hebben.
Laten Hugo en Geert hun licht eens elders opsteken en beter leren kijken hoe goed we het hebben. Ik wil ze wel rondleiden. Er zijn immers maar verdomd weinig plaatsen op de wereld waar je beter oud kunt worden dan in Nederland. En daarbinnen gaat er voor een tukker niets boven oud worden in Twente! Oost, West, thuis is de zorg écht het allerbest.
 

Mw Anneke Groot-Bosse, foto met instemming gebruikt.

Column Zilver April 2019

Samen met Anneke in Space

Al enkele jaren ken ik mw de nu 91 jarige mw Anneke Bosse-Groot. Ze werd landelijke bekend na een prachtige uitzending van Nieuwsuur in de zomer van 2017. Ze liep toen nog elke ochtend zeer energiek 10 km en dook twee keer week met een salto van de hoge duikplank. In Nieuwsuur mocht ik commentaar geven over hoe het kan dat we zo goed oud kunnen worden tegenwoordig. Met plezier heb ik het dubbele succes van de moderne veroudering dat Anneke laat zien uitgelegd. We worden niet alleen ouder, maar we worden ook beter ouder. Populair gezegd: de 90 jaar van nu, is de 75 jaar van vroeger. Met natuurlijk grote verschillen tussen mensen. Het leven biedt geen garanties.

Maar Anneke geeft wel een zeer inspirerend voorbeeld van hoe mooi en krachtig je in Nederland oud kunt worden. Zelf geniet ze iedere dag van het ouder worden. Ze omschrijft het als “het een beetje opstijgen in een luchtballon, waardoor je meer overzicht hebt over het dagelijkse leven”. Prachtige beeldspraak voor levenservaring en levenswijsheid. En daarmee zegt ze echt niets te veel.
Niet alleen in deze zin springt ze er boven uit. Ook letterlijk springt ze boven anderen uit, zonder er prat op te gaan. Zo heeft Anneke enkele jaren terug nog parachute gesprongen. Gewoon omdat ze haar mooie wereld van nog iets meer afstand wilde bekijken. En ver in de tachtig is dat allemaal goed gegaan. Toen ik haar dan ook vroeg of ze zin had om met een ruimtevaart experiment van onze afdeling mee te doen, hoefde ze niet lang na te denken. Dat was precies waar ze al lang van droomde. Een paraboolvlucht, zoals dat heet, leek haar gewéldig. Wanneer ze ook nog eens de wetenschap van hersendoorbloeding zou kunnen helpen, was haar dat helemaal de moeite waard. Dus het leek allemaal in elkaar te passen…. Met Anneke in space….
Helaas, het liep anders. De medicijnen die ze gebruikt bleken een ruimtevlucht niet toe te staan. Haar teleurstelling was groot. Maar veerkrachtig als ze is kon ze herpakken. Dat is haar echte kracht!

Recent is ze geopereerd aan haar hart en heeft ze een nieuwe hartklep gekregen voor de lichaamsslagader. Die kelp moet de vermoeidheid verminderen waar ze steeds meer last van kreeg. Gelukkig is er een heel mooie techniek, die zo’n klepvervanging ook bij oudere mensen mogelijk maakt. Maar dan moet wel alléén die hartklep het probleem zijn. Enkele weken voor de klepoperatie heb ik haar nog opgezocht. Ze had haar droom allerminst opgegeven om samen met mij  hoog in de lucht, gewichtsloos te worden. Ik heb haar beloofd dat ik het weer voor zal leggen. En ik zou zeker mee gaan. Maar ook als het niet lukt, is ze al een lichtend voorbeeld voor mij. Wijs en doorleefd, een beetje zwevend boven de aarde. En nu gelukkig met veerkracht herstellend van een hartoperatie.

 

 

Anneke Groot Bosse (2 nov 1927) wenst ons allen veel kracht toe en laat zien dat die zeker niet minder hoeft te worden met het ouder worden.....
Ik was woensdag 19 dec 2018 wederom op bezoek bij Mw Anneke Groot-Bosse in Amsterdam Osdorp. Daarbij gaf ze toestemming voor het maken van bovenstaande, zeer aansprekende video over hoe ze het ouder worden beleeft. Daarin is Anneke is een bijzonder aansprekend rolmodel voor ons allen. Graag wens ik Anneke en u allen een inspirerend 2019 en een gelukkig gezelschap!!
Dansend naar betere zorg en beter welzijn met en voor oudere mensen in 2019. Hier met mw N Leenders (helaas is zij overleden 15 nov 2015). Met toestemming van de familie is deze foto gebruikt in een artikel in het AD 9 Nov 2018, zie onderstaand.

Jong Blijven & Oud Worden in je Werk, Zorg en Leven

 

Waar kunt U mij treffen de komende maanden:

Studium Generale Maastricht: 17 jan 2019, Lezing
"Wat u moet weten over dementie en in het bijzonder de Ziekte van Alzheimer, maar tot nu toe niet werd verteld". Maastricht University, Bonnenfantenstraat 2, 20.00 uur

Door de toenemende levensverwachting, neemt ook de angst voor dementie sterk toe. Ik zal in deze lezing de stand van zaken in diagnostiek, preventie en behandeling duidelijk maken en doe dat vanuit mijn missie deze zorg meer op de individuele persoon, op welzijn en doelmatigheid gericht te maken.
Vragen die aan bod komen: Wat is tijdige diagnostiek? Hoe kunt u voordeel halen uit de wetenschap dat het optreden van dementie de laatste dertig jaar met 30-40% gedaald is? Genezing van dementie is op korte termijn niet te verwachten, maar we staan allerminst met lege handen!

Verder:

Veroudering in onderzoek en kliniek, bij mensen en andere dieren.
2 april 2019; 15.00 Radboudumc, Auditorium

Albertinumgenootschap, 21 mrt 2019,19.30 Dominicuskerk Nijmegen
 Bedreigde eindigheid of bedreigende oneindigheid?

Ondanks de toenemende levensverwachting, neemt ook de angst voor ziekten zoals dementie en voor het levenseinde sterk toe. Wat zijn de kansen hierop, wat mogen we wel en wat mogen we niet verwachten binnen tien jaar? En hoe kunnen we ondertussen het beste van onze lange levens maken? Onsterfelijkheid, noch sterven op recept zijn op korte termijn te verwachten, maar hoe maken we er dan toch een goed passend levenseinde van?

 
Key note lecture,

Dementia and Oral Health:
A multiple interactions tale.

European College of Gerodontology (ECG) International Congress, 16 mei, 2019
de Flint, Amersfoort
Dementia incidence is declining in Western societies per age group, but prevalence is globally still increasing as our societies are rapidly aging. Consequently, oral health professionals more and more have to care for older people, and dementia becomes a primary comorbid condition to take into account in your clinical practice and research.
This lecture will give an update on the primary causes of dementia, the state of affairs on Alzheimer’s disease diagnosis and treatment, and on what dementia means in the interaction with other health care problems.

Huisarten nascholing, Tbv Julisuncentrum UMCU,  17 mei 2019, Zeist,  9.30-10.30.

Gezond en veerkrachtig ouder worden: wat kun je ermee als huisarts?

 

For my professional high lights, also see:

https://www.radboudumc.nl/en/people/marcel-olde-rikkert/radboudumc-alzheimer-center

www.radboudumc.nl/en/people/Marcel-Olde-Rikkert

 

Zie voor onze netwerkactiviteiten:

www.Netwerk100.nl
www.DementieNet.com

 

Voor Radboud Magazine hadden we het over Eenzaamheid onder oudere mensen, omdat meer dan 1 miljoen Nederlanders daar last van heeft, niet ten laatste met Kerstmis!
Artikel Algemeen Dagblad 9 November 2019

Ouder worden in het werk

Vitaal en met Plezier aan het Werk

Jong blijven & oud worden in je werk, door prof. Marcel Olde Rikkert
Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie, hoofd afdeling Geriatrie en auteur van het boek ˜Jong blijven & oud worden" legt uit hoe ouder worden impact heeft op jou als persoon in alles wat je doet en hij geeft tips over hoe je zelf aan de knoppen kunt blijven in dat proces.
 
Hierover gaf ik een lezing op Woensdag 10 oktober 2018,  en als vervolg erop denk ik mee in het generatiebeleid van het Radboudumc, wat van toenemend belang is bij de toenemende leeftijd van medewerkers, hogere pensioenleeftijd, afnemend aantal medewerkers in de zorg en de nieuwe UMC Cao.

AGING IN LUX- VEROUDERING IN LUX

26 September 2018 LUX NIjmegen 1930 uur

Bijpraten over wetenschap
In de eerste editie van De nieuwe mens praatten we je bij over de wetenschap achter veroudering en langer leven. In het eerste deel van de avond werden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek naar ouderdom. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc, gaf zijn visie op hoe we de levenskwaliteit op onze oude dag kunnen vergroten. Moleculair bioloog Marjolein Baar van het Hubrecht Instituut in Utrecht vertelde over het onderzoek naar het remmen van veroudering. En filosoof Hanne Laceulle van de Universiteit van Humanistiek onderzocht onze eigen perceptie van het ouder worden.

 

NEMO Amsterdam Kennislink

Hoe oud wil jij worden? Veroudering zit in onze genen. Maar zijn we niet zo oud als we ons voelen? Straks is 60 het nieuwe 40. Kunnen we die veroudering niet eens een keertje helemaal stoppen? Wat kan je zelf doen om zo gezond mogelijk oud te worden? Hoogleraar Marcel Olde Rikkert sprak er over, tijdens NEMO Kennislink Live Amsterdam. Ook Laurens Landeweerd, techniekfilosoof aan de Radboud Universiteit is een van de gasten.

NEMO Kennislink live is een maandelijkse avond op het dak van Science Museum NEMO. Een avond waar wetenschappers in gesprek gaan met het publiek over uiteenlopende onderwerpen. Laagdrempelig, aansprekend en begrijpelijk om over na te denken en te praten. Het overkoepelende thema in 2018 was Alles onder controle? Geniet na via de kennislins van Nemo

Our research on the V-Time intervention against falling by elderly persons was published by the Lancet (2017), and received an enormous amount of media attention. See the abstract in attatchment. Resilience in balance is improved and people fall substantially less!!

Addition of a non-immersive virtual reality component to treadmill training to reduce fall risk in older adults (V-TIME): a randomised controlled trial. Lancet 2016 Aug 11

BACKGROUND:

Age-associated motor and cognitive deficits increase the risk of falls, a major cause of morbidity and mortality. Because of the significant ramifications of falls, many interventions have been proposed, but few have aimed to prevent falls via an integrated approach targeting both motor and cognitive function. We aimed to test the hypothesis that an intervention combining treadmill training with non-immersive virtual reality (VR) to target both cognitive aspects of safe ambulation and mobility would lead to fewer falls than would treadmill training alone.

METHODS:

We carried out this randomised controlled trial at five clinical centres across five countries (Belgium, Israel, Italy, the Netherlands, and the UK). Adults aged 60-90 years with a high risk of falls based on a history of two or more falls in the 6 months before the study and with varied motor and cognitive deficits were randomly assigned by use of computer-based allocation to receive 6 weeks of either treadmill training plus VR or treadmill training alone. Randomisation was stratified by subgroups of patients (those with a history of idiopathic falls, those with mild cognitive impairment, and those with Parkinson's disease) and sex, with stratification per clinical site. Group allocation was done by a third party not involved in onsite study procedures. Both groups aimed to train three times per week for 6 weeks, with each session lasting about 45 min and structured training progression individualised to the participant's level of performance. The VR system consisted of a motion-capture camera and a computer-generated simulation projected on to a large screen, which was specifically designed to reduce fall risk in older adults by including real-life challenges such as obstacles, multiple pathways, and distracters that required continual adjustment of steps. The primary outcome was the incident rate of falls during the 6 months after the end of training, which was assessed in a modified intention-to-treat population. Safety was assessed in all patients who were assigned a treatment. This study is registered with ClinicalTrials.gov, NCT01732653.

FINDINGS:

Between Jan 6, 2013, and April 3, 2015, 302 adults were randomly assigned to either the treadmill training plus VR group (n=154) or treadmill training alone group (n=148). Data from 282 (93%) participants were included in the prespecified, modified intention-to-treat analysis. Before training, the incident rate of falls was similar in both groups (10·7 [SD 35·6] falls per 6 months for treadmill training alone vs 11·9 [39·5] falls per 6 months for treadmill training plus VR). In the 6 months after training, the incident rate was significantly lower in the treadmill training plus VR group than it had been before training (6·00 [95% CI 4·36-8·25] falls per 6 months; p<0·0001 vs before training), whereas the incident rate did not decrease significantly in the treadmill training alone group (8·27 [5·55-12·31] falls per 6 months; p=0·49). 6 months after the end of training, the incident rate of falls was also significantly lower in the treadmill training plus VR group than in the treadmill training group (incident rate ratio 0·58, 95% CI 0·36-0·96; p=0·033). No serious training-related adverse events occurred.

INTERPRETATION:

In a diverse group of older adults at high

Cover of my recently published books: "I am demented" and "Staying Young & Getting Older" Both books are printed in Dutch and were excellently received in the lay press.

Marcel Olde Rikkert

This website will give you concise information on:

Who am I?

What did I do so far?


- Patient care
- Research & development
-Teaching
-
Management

What can I do for you?

Latest news:
Three papers on loneliness among older persons in the newspapers. We contributed to this important issue in interviews with radio and newspapers (e.g. NRC Saturday aug 27).

The multicentre research on the V-Time intervention we carried out together with leading centre Tel Aviv, against falling by elderly persons, was published by the Lancet (aug 2016), and received an enormous amount of media attention. See the abstract in attatchment.

April 2016: Book: "Ik ben dement" . Sincere letters written by persons suffering from dementia to their fellow-patients.

Newspapers commented in April: Excellent and intriguing disclosure of how people with dementia view their own life, and recommend active life style to other persons with dementia. In "Pauw" (Television two persons with dementia were interviewed, and gave a hope giving view in their personal lives.

Book: "Jong Blijven & Oud Worden",
published by Thoeris A'dam May 2015.

De Volkskrant commented (May 23, 2015):

"Olde Rikkert pakt het onderwerp op ludieke wijze aan in een boek dat de vaart erin houdt" "Hij kiest voor fijne invalshoeken: van doping in bed tot de kunst van het leren verliezen" (Ellen de Visser)

Zie: www.facebook.com/OudNieuwsFestival a festival report on aging, against ageism, developed together with artist Sven Hoekstra and ProjectYou.

May 2015, Neurology published our trial on THC (Namisol), which resulted also in important societal impact in lay-press.

 

Dec 3rd 2014: dr Aisha van Meel-van den Abeelen, PhD student of our department received a cum laude for her thesis & defense of her groundbreaking research work on cerebrovascular autoregulation.

June 2014: our interneship was granted the INTERNSHIP OF THE YEAR PRIZE, which evidences our dedication to teaching.

20 Dec 2013: I got appointed as one of the first seven Principal Clinicians of the Radboud University Nijmegen Medical Centre who should lead innovation in patient care, and patient care related research!

 

 

 

Image of the employees of the dept Geriatrics who were present at the 25th anniversary ceremony of the department at 29th sept 2013.

Lay press on THC for dementia related neuropsychiatric symptoms

 

Radboudumc in het nieuws

 

 

CANNABIS-EXTRACT   PILLS 'NOT EFFECTIVE' FOR DEMENTIA SYMPTOMS

UK Government News, May 14, 2015 Thursday 12:28 PM EST

LONDON, May 14 -- National Health Service issued the following   health news: "Cannabis pills 'do not help dementia sufferers',"   reports The Daily Telegraph. Previous research suggested one of the active   ingredients in cannabis - tetrahydrocannabinol...

 

 

Montana:   Cannabis might not cause psychosis, but it doesn't cure dementia

European Union News, May 14, 2015 Thursday

Clear Cannabis law Reform UK has issued the following news   release: Reports have started flooding in that research into the effects of   cannabis on dementia sufferers is deemed to be ineffective, the same week   that research suggest that cannabis mi...

 

 

Cannabis-extract   pills 'not effective' for dementia symptoms

European Union News, May 14, 2015 Thursday

Clear Cannabis law Reform UK has issued the following news   release: "Cannabis pills 'do not help dementia sufferers'," reports   The Daily Telegraph. Previous research suggested one of the active   ingredients in cannabis – tetrahydrocannabinol (THC)...

 

 

CANNABIS-EXTRACT   PILLS FOR DEMENTIA SHOW POOR RESULTS

States News Service, May 14, 2015 Thursday

The following information was released by the National Health   Service (NHS) of the United Kingdom: "Cannabis pills 'do not help   dementia sufferers'," reports The Daily Telegraph. Previous research   suggested one of the active ingredients in cannabis...

 

 

Nieuw   medicijn polycysteuze leverziekten

ZIEKENHUISNL, 2015-05-15T00:26:20+01:00

Nieuw medicijn polycysteuze leverziekten Nieuw medicijn   polycysteuze leverziekten vrijdag 15 mei 2015 | Bron: Radboudumc.nl Er is een   nieuwe behandeling mogelijk van polycysteuze leverziekten  met   medicijnen, in plaats van met een operatie. Tom ...

 

 

Pot   Pill Doesn't Lessen Dementia Symptoms (CME /CE)

MEDPAGE, 2015-05-14T21:51:33+01:00

A low-dose "pot pill" wasn't effective at mitigating symptoms of dementia, researchers reported. In a randomized controlled trial, patients who were taking either placebo or oral tetrahydrocannabinol (THC, Namisol) had similar reductions in neuropsyc..

 

 

Medical   marijuana might not help ease symptoms of dementia

THE VERGE, 2015-05-14T03:17:56+01:00

Science Medical marijuana might not help ease symptoms of   dementia By Adi Robertson on May 13, 2015 07:13 pm @thedextriarchy 6 Of all   the reasons to reform medical marijuana laws, one of them is a little   counter-intuitive:  we don't actually kno..

 

 

Cannabis-extract   pills 'not effective' for dementia symptoms

NATIONAL HEALTH SERVICE, 2015-05-14T20:40:59+01:00

THC can trigger both pleasant and unpleasant sensations   "Cannabis pills 'do not help dementia sufferers'," reports The   Daily Telegraph. Previous research suggested one of the active ingredients in   cannabis – tetrahydrocannabinol (THC)

 

 

DWDD   university ‘Het Brein’ – deel 3

KENNISLINK, 2015-05-14T17:55:27+01:00

donderdag 14 mei 2015 Dit is een publicatie van Kennislink DWDD   University ‘Het Brein’ – deel 3 Laat je bijspijkeren over je hersenen door   professor Erik Scherder ‘Waar zit de aanknop van ons brein? Wat gebeurt er   precies bij een coma?’ Deze vrag

 

 

Medical   Marijuana Pill May Not Be Effective in Treating Behavioral Symptoms of   Dementia

Targeted News Service, May 13, 2015 Wednesday 3:40 AM EST

The American Academy of Neurology issued the following news   release: A new study suggests that medical marijuana pills may not help treat   behavioral symptoms of dementia, such as aggression, pacing and wandering.   The research is published in the May...

 

 

Danville   Regional Health System; 'Medical Marijuana' Pill Falls Short in Dementia   Study 13 May 2015

News Bites - Private Companies, May 14, 2015 Thursday

WEDNESDAY, May 13, 2015 (HealthDay News) -- So-called medical   marijuana pills may not ease the common behavioral symptoms that affect   people with dementia, a small study suggests. In a trial of 50 dementia   patients, researchers found that pills con...

 

 

Stoughton   Hospital: 'Medical Marijuana' Pill Falls Short in Dementia Study 13 May 2015

News Bites - Private Companies, May 14, 2015 Thursday

So-called medical marijuana pills may not ease the common   behavioral symptoms that affect people with dementia, a small study suggests.   In a trial of 50 dementia patients, researchers found that pills containing   the main active ingredient in mariju...

 

 

Dementia:   cannabis is no help

The Daily Telegraph (London), May 14, 2015 Thursday

CANNABIS pills may not be effective in treating the behavioural   symptoms of dementia, suggests new research. Symptoms such as aggression,   pacing and wandering are not helped by medical marijuana pills, according to   research.

 

 

Oud   nieuws festival in De lindenberg

De Nijmegenaar, 16 mei 2015 zaterdag

Oud nieuws festival in De lindenberg Nijmegen - In de Lindenberg   vindt op 21 mei het ‘Oud Nieuws’ festival plaats. Kunstenaars en deskundigen   presenteren er voor jonge mensen de veelzijdigheid van ouderdom. Onder meer   singer-songwriter Michael Prins...

 

 

met   hart en ziel voor marikenloop

De Nijmegenaar, 16 mei 2015 zaterdag

Nog even traint Laurène André alleen in het Goffertpark. Zondag   start zij samen met moeder en zus aan de dertiende editie van De Marikenloop.   foto Jimmy Israël ‘Ik heb aan alle edi...

 

 

MEDICAL   MARIJUANA PILL MAY NOT BE EFFECTIVE IN TREATING BEHAVIORAL SYMPTOMS OF   DEMENTIA

States News Service, May 13, 2015 Wednesday

The following information was released by the American Academy   of Neurology (AAN): A new study suggests that medical marijuana pills may not   help treat behavioral symptoms of dementia, such as aggression, pacing and   wandering. The research is publi...

 

 

Medical   Marijuana Pill Falls Short: Dementia Study

SCIENCE BLOGS, 2015-05-14T03:41:46+01:00

Medical Marijuana Pill Falls Short: Dementia Study Researchers had hoped to ease anxiety, agitation and wandering WebMD News from HealthDay By Amy Norton HealthDay Reporter WEDNESDAY, May 13, 2015 (HealthDay News) -- So-called medical marijuana pills...

 

 

Cannabis   pills 'do not help dementia sufferers'; It had been thought chemicals   contained within can...

telegraph.co.uk, May 13, 2015 Wednesday 9:23 PM GMT

Cannabis pills may not be effective in treating the behavioural   symptoms of dementia, new research suggests. The study suggests that medical   marijuana pills may not help treat dementia symptoms such as aggression,   pacing and wandering.

 

 

Geen   alcohol tot achttien?

EOS WETENSCHAP, 2015-05-13T12:49:06+01:00

Geen alcohol tot achttien? Artikel | 13 mei, 2015 - 9:52 Steeds   meer jongeren doen aan 'bingedrinken’, met potentieel kwalijke gevolgen -   vooral voor meisjes .   De cijfers over het drinkgedrag komen uit een   nieuwe studie die de Organisati..

 

 

Festival   biedt ‘jong’ frisse kijk op ‘oud’

De Brug Nijmegen, 13 mei 2015 woensdag

‘ouderen zijn allesbehalve ‘oud nieuws’ Festival biedt ‘jong’   frisse kijk op ‘oud’ ‘Oud Nieuws’ festival in De Lindenberg